Lunchförslag

gi-lunch

Här kommer recept och tips på stadigare GI-luncher. Äter man en stadigare lunch bör man minska ner på middagens storlek och innehåll, för att inte överäta, om du vill äta mat som innehåller kolhydrater.



LAXFILÉ MED ÄDELOST

Lax är en enkel fisk att tillaga, steks bara lätt på varje sida ett par minuter. Många är rädda för fiskben men benen i laxen är stora och plockas enkelt bort före tillagning. 

2 port
400 g laxfilé 
2 dl turkisk yoghurt
50 gram ädelost
1 msk fiskfond 
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
vatten
salt



Blanda samman yoghurt, ädelost, fond och vatten.
Vill du ha en helt slät sås så mixar du samman ovanstående, men det är även gott med en icke fullt lika slät sås, så det fungerar gott att bara röra samman såsen. Pressa ner vitlöken i såsen. Bryn smöret i en panna, lägg i laxen och stek ca 2 min på varje sida. Värm  såsen när det är dags att servera laxen. Servera med en god sallad och stekta sparrisar.


OSTFYLLDA KÖTTFÄRSBIFFAR

En underbar variant på den gamla pannbiffen. Enkel, snabb och billig. Gör gärna storkok när du hittar extrapris på nötfärsen, för rätten går bra att frysa.

2 port
300 g nötfärs
1 ägg
1vitlöksklyfta
1 msk linfrö
salt
peppar
ca 75 g fetaost eller annan salt ost av samma typ
olivolja att steka i

Blanda färsen med ägg, linfrö, pressad vitlök och kryddor. Låt smeten stå till sig ca 10 min. Tärna osten i lagom stora bitar. Rulla bollar av köttfärssmeten, fyll med lite ost i mitten, rulla igen så att osten hamnar i mitten av bollen. Platta till bollen lite. Fortsätt till smet och ost är slut. Stek i olivolja tills biffarna är genomstekta. Servera med kokt broccoli och sallad.


KYCKLINGFILÉ med BLADSPENAT

Kyckling är gott, billigt och snabblagat. Kyckling är ett lätt och proteinrikt livsmedel och bladspenaten som är till är fullproppad med nyttiga antioxidanter.

2 port
2 kycklingfiléer
1 påse färsk bladspenat
1 päron
50 g chevréost
salt
peppar
vitlök
valnötter
smör, till stekning

Stek kycklingen i smör tillsammans med ett par skivade vitlöksklyftor. Salta och peppra efter smak. Skölj spenaten och lägg upp nästan all spenat, på tallrikarna ni ska äta på. Den resterande spenaten samt halva päronet skuret i fina tärningar, lägger du i stekpannan tillsammans med kycklingen, när den är så gott som färdigstekt.

Låt det steka tillsammans ett par minuter. Under tiden skivar du upp andra halvan av päronet i tunna skivor, och skivar upp chevréosten också. Lägg kycklingen, den stekta spenaten och päronet på tallrikarna. Garnera med chevré, skivat päron och valnötter. Klart att avnjuta!

LYCKA TILL!

till föregående sida >>